Na deser
Zarząd Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Problemami Emocjonalnymi SPOZA składa serdeczne życzenia wszystkim współpracownikom i wolontariuszom zaangażowanym w pracę na rzecz dzieci i młodzieży.
Przepis na świąteczne kokosanki pochodzi z naszego kuferka smakołyków.
Kokosanki
Składniki:
choinka - 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g masła (miękkiego)
- 2 jaja
- półtorej łyżki rumu lub olejek rumowy
- 1 - 2 łyżki śmietany
Sposób przyrządzania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiać przez sito do miski i wymieszać z wiórkami. Następnie dodać masło i posiekać go nożem. Dołożyć jaja, rum, śmietanę. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować (uwaga! Ciasto klei się lekko). Wycinać małe ciasteczka (2-3 cm). Aby foremka nie kleiła się do ciasta, przelewać ją wodą od czasu do czasu. Można wycinać małe księżyce.
Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku: 10 - 15 minut w temperaturze ok. 1700C